Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

jul

Julenissen er egentlig en oppdiktet karakter basert på den hellige St. Nikolaus, en tyrkisk biskop som levde på 300-tallet. Han ble kjent for å gi gaver til barn og ble etter hvert assosiert med juletiden.

I Norge spiser vi i gjennomsnitt 7 kilo med julemat hver i løpet av julehøytiden. Dette inkluderer alt fra ribbe og pinnekjøtt til lutefisk og riskrem.

Den første julepynten var egentlig epler og nøtter som ble hengt opp på trærne for å feire vintersolverv. Senere ble dette byttet ut med julekuler og glitter for å skape en mer festlig stemning.

I Finland tror mange på julegjetere, små nisser som passer på gården og dyrene i løpet av julehøytiden. Disse nissene blir ofte tilbedt med tilbud av grøt og smør.

I Japan er det vanlig å spise KFC til jul. Dette tradisjonen startet på 1970-tallet da en reklamekampanje gjorde KFC til et populært julemåltid i landet.

I Sverige feirer de Lucia-dagen den 13. desember, en tradisjon hvor en jente kler seg i hvitt og bærer på et lys. Dette symboliserer lyset som kommer tilbake etter den mørke vinteren.

nordahl grieg

Nordahl Grieg var en norsk forfatter og journalist som ble født i Bergen i 1902. Han er mest kjent for sitt engasjement i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, hvor han skrev flere propagandatekster mot nazistene. Grieg var også en dyktig poet og skrev flere kjente dikt, inkludert “Til Ungdommen” som ble en nasjonal hymne i Norge. Han deltok også i den spanske borgerkrigen på republikanernes side, hvor han kjempet mot Franco-regimet. Grieg døde i en flyulykke under andre verdenskrig, og hans død ble et symbol på motstandskampen mot nazismen i Norge.

inositol

Inositol er et naturlig forekommende karbohydrat som finnes i mange matvarer som frukt, belgfrukter og nøtter. Det har blitt hevdet at inositol kan bidra til å redusere angst og depresjon, samt forbedre hjernefunksjonen. Noen studier antyder også at inositol kan bidra til å regulere blodsukkernivået og redusere risikoen for type 2 diabetes. Imidlertid er det viktig å merke seg at disse påstandene ikke er vitenskapelig bevist, og mer forskning er nødvendig for å bekrefte eventuelle helsefordeler av inositol.